gentcreativa

Historias de proyectos y experiencias que fomentan la innovación social, mediante emociones, cooperación y participación en un grupo.

De la Tertulia de marzo

Ver la versión en castellano a continuación de la versión en catalán

 

 

 

 

 

 

 

A l’escriure el resum de la darrera Tertúlia a quatre i sis mans, ens dona la sensació de que sempre ens deixem al tinter coses i aportacions notables que s’han fet , però voldríem fer partícips al lector de la riquesa i del colorit de l’estona en que estem reunits. Aquest passat dissabte vàrem augmentar el quòrum, amb el que la conversa, l’intercanvi d’idees i les aportacions, foren més rics i suggerents.

  • 1) No ens vàrem poder abstreure de parlar de sobiranisme i de populismes, de l’actualitat de la seva presencia i / o activitat en la societat en la que estem immersos; en les tècniques de manipulació dels sentiments i de les emocions i de les frustracions dels individus que no saben o no poden o no tenen la oportunitat de participar de projectes compartits, creatius, i de l’assumpció de la seva realitat més pròxima i immediata.
  • 2) L’Ateneu de Nou Barris celebra el seu 40tè aniversari, i és un exemple de com una associació de veïns/ciutadans ha estat treballant durant anys per la millora i transformació de les persones i la comunitat d’un barri amb molts problemes socials, marginació. Han treballat amb les persones, amb els joves i els infants, no han estat pendents de subvencions i ajudes externes, s’han posat les piles i han canviat en millor la seva realitat. Ja ho hem explicat aquí, a Gent Creativa altres vegades. Els coneixem. I una de les iniciatives integrals de formació i de canvi de “xip” de la seva realitat, ha estat el circ, l’escola de circ entès com una escola de formació integral. Han editat un llibre que ho explica: Circ, educació i transformació social: El projecte pedagògic de l’Ateneu popular 9barris (Tel: 933 507 495   //   ateneu9b.net )
  • 3) Constatem com sempre anem trobant i identificant projectes i iniciatives d’àmbit creatiu que ajuden a que les persones es reconeguin i actuïn com a protagonistes de les seves vides, milloraran amb la seva acció els seus entorns escolars, de barri, de treball, moltes vegades amb manifestacions artístiques com el circ, la música, la dansa, el teatre…, que hi tenen un paper rellevant. També des de Gent Creativa ens hem fet ressò de moltes d’aquestes iniciatives.
  • 4) Tenim la oportunitat de dedicar un temps de la tertúlia al tema federalisme, nacionalisme, independentisme, estats….d’una forma intel·ligent i parlant d’idees i conceptes, no únicament d’emocions i de sentiments !! El nostre company Francesc és un “crack” en aquesta temàtica i ens aporta una sèrie de dades que ha complementat en el text final d’aquest resum. Feliçment podem parlar de tot plegat des de les idees i del coneixement. El “Manifiesto de Ventotene” és una referència que troben a l’origen de la unió europea. https://es.wikipedia.org/wiki/Manifiesto_de_Ventotene
  • 5) Des de la Tertúlia Gent Creativa ens interessem per la publicació del nou llibre de Roberto Carballo sobre innovació educativa. Aqui hi ha el seu blog
  • http://www.robertocarballo.com/

Amb Roberto mantenim des de fa temps una relació fructífera gràcies a la sintonia dels seus treballs amb la línia pròpia de la nostra tertúlia.
En les publicacions d’anys anteriors, observem la construcció progressiva d’un mètode i d’una forma de pensar a partir d’experiències d’alumnes universitaris. En el fons, s’aprèn a viure.

Crec que la seva visió de l’educació és global, cobreix tota la societat i tots els nivells de l’educació, si bé es construeix i es perfecciona a partir de les seves experiències a la universitat.

El seu mètode incorpora el treball en grup com a cèl·lula base, l’aprenentatge per prova i error, el paper del professor com a facilitador i motivador del grup en el desenvolupament del projectes.

L’alumne juga en el seu mètode un paper actiu, genera coneixement per l’acció sobre el seu entorn, ajuda i rep ajuda de la resta d’estudiants. En aquesta acció entra en joc la personalitat completa de l’alumne i les seves relacions amb el seu entorn, de manera que combina el mètode científic i les emocions personals, com correspon a un ciutadà.

Es tracta doncs d’una publicació amb la qual ens identifiquem i, en la mesura de les nostres possibilitats, anem a ajudar a la seva gestació i difusió.

 

  • 6) Acotacions sobre el tema energètic, plans de seguretat, energies renovables. Seguim reflexionant sobre les energies renovables i sobre les tradicionals, el domini i poder de les corporacions de energia (petroli, electricitat, gas, nuclears, noves fonts…) i la indefensió i desinformació dels individus i de les col·lectivitats davant dels interessos d’aquestes grans companyies, que amb el seu poder manipulen i modifiquen la informació de que disposem, i retarden i es desinteressen de plans de prevenció de catàstrofes generades per la seva actuació, especialment en les nucleats. És un tema obert del que sempre tenim alguna nova reflexió a fer, aquesta vegada centrada en els temes de seguretat.
  • 7) Seguim creient que és necessari tenir un objectiu de transformació i canvi d’aquest món que hem rebut i que avança acceleradament en moltes direccions, no estem més o menys amenaçats que en altres èpoques, i en qualsevol cas i de tota manera, avancem i progressem; la utopia com a referent, com un punt a l’horitzó que tot i que nosaltres no puguem atrapar en el nostre trajecte, contribuirem a assenyalar el camí que altres de ben segur continuaran. El camí importa més que el destí.
  • 8) Benvolguts, el Francesc ens facilita aquests comentaris i fonts bibliogràfiques, que varen sortir a l’escalf del que vàrem estar parlant durant la tertúlia, per aquells qui vulguin ampliar la informació, o anar a les fonts:

He comentat que el concepte de nació cadascú l’interpreta d’una manera diferent. Seria un exemple de significant buit. Ens en va parlar en Alberto López Basaguren, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat del País Basc en la jornada sobre federalisme de la Fundació Campalans del 2015. No he trobat ni el text de la ponència ni el text de l’estudi de la UE en castellà. L’adjunto en anglès però no el recomano: és per a especialistes. Al final, a les conclusions, s’insisteix en l’obligació dels estats de preservar la identitat nacional de les comunitats nacionals dins del territori de l’estat. No crec que aquest sigui el nostre problema.

Com ja us he dit no tinc l’article de Francesc de Carreras on analitzava la composició sociològica dels independentistes. En compensació us dono un llibre que vaig trobar interessant:

Secesión. Causas y consecuencias del divorcio político. Allen Buchanan.

En Buchanan està considerat el més documentat mundialment sobre secessions y al pròleg de l’edició espanyola, crec recordar, que es refereix a Catalunya. L’any 2014 va venir a Barcelona i va fer una sessió al paranimf de la UB. Allí va esmentar això de les 3000 nacions i 200 estats. Ell ha definit un criteri àmpliament acceptat: les quatre causes que poden justificar una secessió. A l’acte hi van assistir gent de totes les tendències i, fenomen curiós, al dia següent tothom creia que els havia donat la raó.

Al final n’he esmentat aquest altre:

La Doctrina del xoc: l’ascens del capitalisme del desastre. Naomi Klein.

La Klein s’ho treballa be i es documenta molt. Ara be és molt radical i pot “ferir la sensibilitat”. A més, el llibre es un totxo. Comença descrivint la teràpia de xoc que va justificar que alguns psiquiatres fessin veritables atrocitats. Sobre aquesta base fa un símil amb l’aplicació del neoliberalisme (necon) de Milton Friedman pels seus deixebles de l’escola de Chicago. En Friedman va elaborar una teoria econòmica amb justificació matemàtica. Això li va permetre vendre la seva teoria com científica, prescindir de l’ètica i que en el seu nom s’hagin fet moltes atrocitats, més que no pas els esmentats psiquiatres. Crec que la ciència és molt lluny de poder descriure i pronosticar el comportament de les persones i de les societats i per tant seguim necessitant la justificació ètica.

Per últim us adjunto un article d’un tal Richard N. Haass publicat a La Vanguardia: El orden mundial 2.0. No utilitza la paraula federalisme, però identifica un seguit de raons per a una major integració i coordinació global que marquen aquesta direcció. Ara be, reconeix que en Trump no ajudarà.

http://www.lavanguardia.com/opinion/20170130/413829162352/el-orden-mundial-20.html

 

9) L’Augusto, insigne membre de la Tertúlia, després de l’impacte de la sessió d’aquest dissabte ens envia aquest vídeo , que podem considerar com una síntesi irònica poètica de la sessió.

La sessió va ser caòtica, encara que després, en Nèstor sigui capaç de donar-li un format civilitzat.

Això demostra que estem aprenent a navegar en un mar de caos, on la veritat poètica no es pot confondre amb la mentida sistemàtica dels nostres populistes locals.

Aquesta síntesi que ens ofereix l’Augusto es el poema de Lorca “Poeta en Nueva York” cantat i amb musica del nostre col·lega. Lorca ja veia venir “la que se nos avecina”, és a dir, Nova York com a imatge del caos actual.

http://www.youtube.com/watch?v=7MMgwEn6P7c

 

10) Al final de la tertúlia, en Jordi Vizcaíno, ens passa un article que ha publicat a la revista La Conxinxina

http://www.laconxinxina.org/n5/index5_files/centre5.htm )

i que versa sobre la Cultura  Seitai, “El cuc com balla”, que en no tenir temps de comentar, deixem per properes sessions.

 

 

 

 

 

(Versión en castellano)

 

Al escribir el resumen de la última Tertulia, nos da la sensación de que nos  en el tintero temas y aportaciones notables que se han hecho, pero quisiéramos hacer partícipes al lector de la riqueza y del colorido del rato en que estuvimos reunidos. En esta última reunión aumentó el quórum, con lo que la conversación, el intercambio de ideas y las aportaciones, fueron más ricos y sugerentes.
1) No nos pudimos abstraer de hablar de soberanismo y de populismos, de la actualidad de su presencia en la sociedad en la que estamos inmersos; en las técnicas de manipulación de los sentimientos y de las emociones y de las frustraciones de los individuos que no saben o no pueden o no tienen la oportunidad de participar en proyectos compartidos, creativos y de la asunción de su realidad más próxima e inmediata.
2) El Ateneu de Nou Barris celebra su 40 aniversario, y es un ejemplo de cómo una asociación de vecinos / ciudadanos ha estado trabajando durante años para la mejora y transformación de las personas y la comunidad de un barrio con muchos problemas sociales y marginación. Han trabajado con las personas, con los jóvenes y los niños, no han estado pendientes de subvenciones y ayudas externas, se han puesto las pilas y han mejorado su realidad. Ya lo hemos explicado aquí, en Gent Creativa otras veces. Los conocemos. Y una de las iniciativas integrales de formación y de cambio de “chip” de su realidad es el circo, la escuela de circo entendido como una escuela de formación integral.

Han editado un libro que lo explica: Circo, educación y transformación social: El proyecto pedagógico del Ateneu popular 9barris (Tel: 933507495 // www.ateneu9b.net)
3) Constatamos como siempre vamos encontrando e identificando proyectos e iniciativas de ámbito creativo que ayudan a que las personas se reconozcan y actúen como protagonistas de sus vidas: mejorando con su acción sus entornos de barrio, de trabajo, en las escuelas, muchas veces con manifestaciones artísticas como el circo, la música, la danza, el teatro …, que tienen un papel relevante. También desde Gent Creativa nos hemos hecho eco de muchas de estas iniciativas.
4) Tenemos la oportunidad de dedicar un tiempo de la tertulia a temas sobre el federalismo, nacionalismo, independentismo, estados…, de una forma inteligente y hablando de ideas y conceptos, no únicamente de emociones y de sentimientos !! Nuestro compañero Francesc es un “crack” en esta temática y nos aporta una serie de datos que ha complementado en el texto final de este resumen. Felizmente podemos hablar de todo ello desde las ideas y del conocimiento. Ver El Manifiesto de Ventotene, una referencia en el origen de la unión europea.https://es.wikipedia.org/wiki/Manifiesto_de_Ventotene

5) Desde la Tertulia Gent Creativa nos interesamos por la publicación del nuevo libro de Roberto Carballo sobre innovación educativa.

Aqui teneis el blog de Roberto:

http://www.robertocarballo.com/

Con Roberto mantenemos desde hace tiempo una relación fructífera gracias a la sintonía de sus trabajos con la línea propia de nuestra tertulia.

En las publicaciones de años anteriores, observamos la construcción progresiva de un método y de una forma de pensar a partir de experiencias de alumnos universitarios En el fondo, se aprende a vivir.

Creo que su visión de la educación es global, cubre toda la sociedad y todos los niveles de la educación, si bien se construye y se perfecciona a partir de sus experiencias en la universidad.

Su método incorpora el trabajo en grupo como célula base, el aprendizaje por prueba y error, el papel del profesor como facilitador y motivador del grupo en el desarrollo del proyectos.

El alumno juega en su método un papel activo, genera conocimiento por la acción sobre su entorno, ayuda y recibe ayuda del resto de estudiantes. En esta acción entra en juego la personalidad completa del alumno y sus relaciones con su entorno, de forma que combina el método científico y las emociones colectivas, como corresponde a un ciudadano.

Se trata pues de una publicación con la que nos identificamos y , en la medida de nuestras posibilidades , vamos a ayudar a su gestación y difusión.
6) Reflexiones sobre el tema energético, planes de seguridad, energías renovables. Seguimos debatiendo sobre las energías renovables y sobre las tradicionales, el dominio y poder de las corporaciones de energía (petróleo, electricidad, gas, nucleares, nuevas fuentes energéticas …) y la indefensión y desinformación de los individuos y de las colectividades ante los intereses de estas grandes compañías, que con su poder manejan y modifican la información de que disponemos, y retrasan y se desinteresan de planes de prevención de catástrofes generados por su actuación, especialmente en las nucleares. Es un tema abierto del que siempre tenemos alguna nueva reflexión a hacer, esta vez centrada en los temas de seguridad.
7) Seguimos creyendo que es necesario tener un objetivo de transformación y cambio de este mundo que hemos recibido y que avanza aceleradamente en muchas direcciones, no estamos más amenazados que en otras épocas, y en cualquier caso o sin embargo, avanzamos y progresamos; la utopía como referente, cómo un punto en el horizonte, al que aún que nosotros no podamos alcanzar en nuestro trayecto, dejaremos pistas y señales para que otros continúen. El camino importa más que el destino.

8) Francesc nos facilita estos comentarios y fuentes bibliográficas, que salieron al calor de lo que estuvimos hablando durante la tertulia, para aquellos que quieran ampliar la información, o ir a las fuentes:

He comentado que el concepto de nación cada uno lo interpreta de una manera diferente. Sería un ejemplo de significante vacío. Nos habló de ello Alberto López Basaguren, catedrático de Derecho Constitucional de la Universidad del País Vasco en la jornada sobre federalismo de la Fundación Campalans de 2015. No he encontrado ni el texto de la ponencia, ni el texto del estudio de la UE en castellano.

El documento adjunto en inglés no lo recomiendo: es para especialistas. Al final, en las conclusiones, se insiste en la obligación de los estados de preservar la identidad nacional de las comunidades nacionales dentro del territorio del estado. No creo que este sea nuestro problema.

Como ya os he dicho no tengo el artículo de Francesc de Carreras donde analizaba la composición sociológica de los independentistas. En compensación os doy un libro que encontré interesante:

Secesión. Causas y Consecuencias del divorcio político. Allen Buchanan.

Allen Buchanan está considerado el experto más documentado mundialmente sobre secesiones y el prólogo de la edición española, creo recordar, que se refiere a Cataluña. En el año 2014 vino a Barcelona y realizó una sesión en el paraninfo de la UB. Allí mencioó lo de las 3000 naciones y 200 estados que hay en el mundo. Él ha definido un criterio ampliamente aceptado: las cuatro causas que pueden justificar una secesión. Al acto asistieron gente de todas las tendencias y, fenómeno curioso, al día siguiente todo el mundo creía que les había dado la razón.

Al final he mencionado  otro libro:

La Doctrina del shock: el ascenso del capitalismo del desastre. Naomi Klein.

Naomi Klein se lo trabaja bien y se documenta mucho. Ahora bien es muy radical y puede “herir la sensibilidad”. Además, el libro es un ladrillo. Comienza describiendo la terapia de choque que justificó que algunos psiquiatras hicieran verdaderas atrocidades. Sobre esta base hace un símil con la aplicación del neoliberalismo (necon) de Milton Friedman por sus discípulos de la escuela de Chicago. Friedman elaboró una teoría económica con justificación matemática. Esto le permitió vender su teoría como científica, prescindir de la ética y que en su nombre se hayan hecho muchas atrocidades, más que los mencionados psiquiatras. Creo que la ciencia esta muy lejos de poder describir y pronosticar el comportamiento de las personas y de las sociedades y por tanto seguimos necesitando la justificación ética.

En último lugar os adjunto un artículo de un tal Richard N. Haass publicado en La Vanguardia: El orden mundial 2.0. No utiliza la palabra federalismo, pero identifica una serie de razones para una mayor integración y coordinación global que marcan esta dirección. Ahora bien, reconoce que Trump no ayudará.

http://www.lavanguardia.com/opinion/20170130/413829162352/el-orden-mundial-20.html

9) Augusto, insigne miembro de la Tertulia, tras el impacto de la sesión de este sábado nos envía este vídeo, que podemos considerar como una síntesis irónica poética de la reunión. La sesión fue caótica, aunque después, Néstor sea capaz de darle un formato civilizado. Esto demuestra que estamos aprendiendo a navegar en un mar de caos, donde la verdad poética no se puede confundir con la mentira sistemática de nuestros populistas locales. Esta síntesis que nos ofrece Augusto es el poema de Lorca “Poeta en Nueva York” cantado y con música de nuestro colega. Lorca ya veía venir “la que se nos avecina”, es decir, Nueva York como imagen del caos actual:

http://www.youtube.com/watch?v=7MMgwEn6P7c

 

 

10) Al final de la tertulia, Jordi Vizcaino, nos pasa un artículo de su autoria  publicado en la revista La Conxinxina 

http://www.laconxinxina.org/n5/index5_files/centre5.htm ) ,

que versa sobre la  Cultura Seitai, “El cuc com balla”, que al no tener tiempo de comentar, dejamos para próximas sesiones.

 

 

 

 

 

 

 

 

Navegación en la entrada única

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: