gentcreativa

Historias de proyectos y experiencias que fomentan la innovación social, mediante emociones, cooperación y participación en un grupo.

Salut i electricitat

Francesc Romero envia una reflexió sobre el futur de l’electricitat.

És una reflexió en confiança, entre amics i companys, sense propagandes.

En Francesc no és pas un tecnic nuclear, és un enginyer amb experiència, això si,

i curiositat.

 

Benvolguts,

Fins fa poc el meu desinterès sobre la societat era molt alt. A mesura que m’he anat jubilant el meu interès ha augmentat i voldria compartir algunes de les informacions que m’arriben i que considero rellevants.

La meva mare em va explicar la seva infància a una casilla de peó caminer a un parell de km de Viladrau. Sense més energia que la llenya que portava el meu avi, en un lloc aïllat amb molt fred i neu (llavors) la vida era com al neolític. No cal imaginar com quedaria la nostra vida a les grans aglomeracions urbanes on vivim si ens faltés l’energia. I, malgrat això, amb dues generacions ens hem cregut que la energia és com l’aire: sempre disponible.

A l’ultima sessió del cicle Tecnologia i sostenibilitat del Club de Roma (29/9/16), Domingo Jiménez Beltrán president de la Fundación Renovables y ex director de la Agencia Europea del Medio Ambiente ens va explicar que:
       Xifra de població
       Nivell de benestar
       Contaminació energètica
formaven un polinomi de suma zero. Com la població mundial segueix creixent i la contaminació energètica es redueix massa poc, hem d’assumir la baixada del nivell de benestar general.  Populistes o demagogs com Trump o Farage han tingut èxit amb el lema “benestar per a nosaltres i els altres que els bombin” entre classe mitjana empobrida i amb poc esperit crític. Trump, negacionista del canvi climàtic, vol potenciar l’ús del carbó i el petroli…!

Un company m’ha passat l’article de The Guardian sobre la situació actual del projecte ITER, una central de fusió atómica:
https://www.theguardian.com/environment/2016/dec/02/after-60-years-is-nuclear-fusion-finally-poised-to-deliver?CMP=share_btn_link

No hi ha grans novetats, però el sol fet que es publiqui un article clar i ben documentat com aquest a la premsa britànica és admirable. Contrasta amb la ignorància sobre la energia a la nostra societat. Un canvi que hi he trobat és que el professor de la UPC Javier Dies ens va dir fa dos anys que l’ITER faria plasma el 2019 amb un cost de 15 mil milions €. Bernat Bigot director d’ITER entrevistat pel periodista diu que serà el 2025 i en costarà 18. El projecte més car de la història o la torre de Babel contemporània?

I aquí que? Veieu aquest article: Ecologistes en acció contra la instal·lació de l’ITER a Vandellós i contra l’insigne Rato, llavors aplaudit:
http://www.lavanguardia.com/vida/20030503/51262774108/ecologistas-en-accion-rechaza-la-candidatura-de-la-central-de-vandellos-como-sede-del-proyecto-ite.html

Segurament va ser millor que l’Iter se n’anés a Cadarache a la Provença. Com premi de consolació es van localitzar a Barcelona les seves oficines  amb >300 professionals d’alt nivell. Comprenc l’oposició dels de Vandellós tement un altre perill atòmic al seu municipi. Però a més, és interessant veure com l’oposició d’EA és sobretot el dilema: energia descentralitzada contra xarxa de distribució. Dilema sobre el que encara no en trec l’aigua prou clara de les informacions que tinc.

Salut i força elèctrica!

Navegación en la entrada única

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: