gentcreativa

Historias de proyectos y experiencias que fomentan la innovación social, mediante emociones, cooperación y participación en un grupo.

Emocions que juguen molt en politica

¿Quina influencia tenen les emocions col.lectives en els moviments independistes catalans? És un factor que s’oblida sovint. Pero crec que ajuda molt a entendre fets i actituts. Veiem qué passa:

He sentit a alguns independentistes que asseguren que no son pas nacionalistes, que no és pas la mateixa cosa.

Al principi no m’ho vaig creure, pero cada dia penso més que tenen raó. De fet, aquesta diferencia ens pot ajudar a tots plegats a sortir del caos on ens hem ficat els ultims tres anys a la politica catalana.

Ara crec, no és pas una teoria meva, que el nacionalisme a Europa és un procés que engega cap el 1900, tot coincidint amb la disolució dels grups religiosos més conservadors. Eren grups que havien tingut la religió com un refugi, una identitat.

Els comportaments nacionalistes a Europa tindrien doncs un perfil molt semblant al religiós conservador. Les dues guerres europees del s.XX tenen molt de les guerres de religió històriques.

Per altra banda, el moviment independentista a la nostra societat es posa en marxa amb la crisi econòmica –financera. Les persones afectades son de classe mitjana, plenament embarcades en el mite neoliberal, individualista. S’havien hipotecat , confiaven en el sistema com empresaris petits o mitjans, com emprenedors o autònoms. Rebutjaven la sanitat o l’educació pública. Volien ser rics o ja creien que ho eren

Per a ells, la crisi va ser un cop de realitat, un abús, una humiliació pública. Es van quedar sense “aixopluc emotiu”.

Desde la dreta nacionalista del poder van detectar el moviment  i van ajudar a escalfar la seva indignació (una indignació diferent de la del 15 M, és clar). El poder els hi van oferir un respecte, reconeixement, compensacions, una identitat , un refugi.

És clar que uns i altres, nacionalistes i idependentistes tenen un origen i una  historia diferents. Crec que tindran també una sortida different.

 

 

Navegación en la entrada única

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: