gentcreativa

Historias de proyectos y experiencias que fomentan la innovación social, mediante emociones, cooperación y participación en un grupo.

Ara fa 200 anys, una batalla que ens va afectar a tots els europeus

Als que heu visitat el monument del Born, que commemora una batalla de fa 300 anys, us pot semblar que la batalla de Waterloo, del 1815 es cosa de fa quatre dies. Ara fa 200 anys.

Allà, a la ciutat que avui és a Belgica, les tropes aliades d’Anglaterra i l’exercit prussià van derrotar l’exercit francès de Napoleó. Si voleu veure la “foto”, podeu veure-la a Wikipedia Waterloo

Ara fa poc, el govern belga va tenir la idea de fabricar milers de monedes de 2 Euros amb una referencia a la batalla de Waterloo, la batalla que uns van guanyar i altres van perdre, com totes. Però ara les hauran de destruir, segons els ha dit la Unió Europea, a sol.licitud del govern francès.

Me’n alegro molt. El govern belga no ha entès gran cosa del que significa la Unió Europea; son dels que encara avui volen celebrar batalles. La UE es va crear justament per a acabar amb les guerres civils europees i les celebracions unilaterals dels conflictes.

Com tots sabeu, les úniques celebracions que tenim a Europa de la primera i de la segona guerra mundial es fan amb participació de les dues parts, dels que van guanyar i dels que van perdre. En aquest aspecte, Europa es un bon exemple per països com Japó, que continua sense reconciliar-se amb els seus antics enemigs i sense reconèixer els seus errors militars.

Penso que aqui també podriem seguir el model europeu i no fer celebracions de l’11 de setembre, una guerra civil europea, sense la participació dels que van guanyar i dels  que van perdre. Si no es per a parlar de reconcilació, millor no parlar de batalles.

Les guerres es preparen amb aquestes celebracions del passat mal assumit. Per favor, celebrar reconciliacions te sentit, celebrar batalles pot ser perillòs. A Europa, això ja no es fa.

Navegación en la entrada única

Un pensamiento en “Ara fa 200 anys, una batalla que ens va afectar a tots els europeus

  1. Celebrar una batalla no tiene sentido si no es para reconciliarse con el “enemigo”.
    Pero si el “enemigo” no está de acuerdo, creo que es mejor esperar otros 100 años. No hay prisa

    Me gusta

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: